Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kilo sem, kilo tam a máme tu celoživotní prokletí

    „Mami, hlavně necpi Vanessu tím sladkým, vidíš, jak vypadá,“ kladl babičce na srdce naléhavý hlas matky v telefonu. „Určitě bude chtít k snídani nutelu.“ Babička se ohlédla ke stolu, kde vnučka snídala. „Neboj, vím, na čem jsme se dohodly, koupila jsem ředkvičky.“

   Vanesska právě vytírala do čista kelímek rožkem rohlíku. Slastně olízla čokoládový prst, sebrala z dózičky hrst bonbonů a zmizela do pokojíku k počítači. Babička sklízela ze stolu. „Chudák holčička, nic jí doma nedovolí, ještě že ji přivezou aspoň na víkend. Babička jí to vynahradí. Je to krásné dítě, chytré, nadané. Už umí s počítačem a to teprve začala chodit do školy! No a že je trochu silnější? Z toho vyroste.“

   Nevyroste, babičko, nevyroste. Odsuzujete Vanessu k létům ústrků, naschválů, přehlížení, výsměchu. Dětský kolektiv umí být krutý. Stačí sebenepatrnější odlišnost, třeba silné brýle, kudrnaté vlasy, pihovatá tvář, natož valící se sud! Kluci to mají ještě horší. Nikdo je nechce do týmu, nanejvýš jako středového hráče při vybíjené. Nejčastěji padají přes nastrčenou nohu, stávají se terčem posměchu i šikany. Jsou-li dost silní, brání se a rvou, což přináší další problémy, tentokrát s učiteli.    

   Holčičky jsou mírnější.  Vanessa není problémová, dobře se učí, učitelé ji chválí. Nežaluje na spolužáky, na chodbách nelítá. Trpí tiše. Třeba při každoročním vážení - jak potupné jsou ty minuty.  Vanessa se stydí nahlásit svých šedesát kilo. Ostatní děvčata váží pětatřicet, čtyřicet. „Pěkně nahlas, Vanesso!“  Nikdy si neobleče tričko po pupík, jako všechny ostatní spolužačky. Trpí v tělocvičně, kterou nenávidí a snaží se jí vyhnout pod různými záminkami. Nevyšplhá na tyč, neoběhne kolečko, neudělá výmyk na hrazdě.  Co na tom, že od ní všichni opisují? Opravdovou kamarádku nemá ani jednu.

   Čas běží, z Vanessky je puberťák.  Bolestivě začíná vnímat svou odlišnost. Holky se strojí, všechno jim sluší. I ty hubené drží drastické diety. Jablko, jogurt. Kluci krouží jako motýlci, všechny holky už s někým chodí. Vanessa přihlíží. Když ji spolužačky z útrpnosti vezmou na diskotéku, tančí sama. Sedí u baru. Možná pokuřuje, aby zaměstnala ruce. Přihlásila se do tanečních. Šla tam jen dvakrát. Seděla sama u nabitého parketu. Celé dvě hodiny. Tvářila se statečně, ale pak probrečela celou noc.

   Léta studií. Hodiny bouřlivých večerních diskusí. Vanessa exceluje. Je premiantka, sečtělá, inteligentní, vtipná. Každý večer baví celou společnost. Na závěr odejde kluk, který se jí nejvíc líbí, s dívkou, která nepromluvila celý večer ani slovo, zato má krásně tvarovaná prsa a zadeček. A Vanessa odnáší prázdné sklenice do dřezu. Nenávidí se. Nenávidí všechny.

   S čerstvým diplomem hledá práci. Už několikrát slyšela to pověstné: „Zavoláme vám.“ Vždycky vzali tu druhou, štíhlou, elegantní, sebevědomou. Začala na sobě pracovat. Cvičí, běhá, nejí. Už má i zaměstnání. Sice ne tam, kde by ji to bavilo, nedělá ani to, co by si přála. Chodí s klukem, který není přímo její typ, ale je hodný a má ji rád. Nějak na sebe zbyli. Bydlí spolu v podnájmu, nechodí tančit, jen občas do kina.  Přišlo jedno dítě, druhé. Vanessa váží metrák. Dojídat po dětech znamená konec pracně nabyté štíhlé linie. Z manželství je stereotyp. Už ji manžel nikdy neodnese do ložnice. Jen kývne.

   Děti vyletěly z hnízda, manžel je celý den zašitý v dílničce za garáží. Vanessa sedí v křesílku, plete, čte, ovladač na televizi má na dosah ruky. Už léta bere prášky na vysoký tlak, cholesterol a cukr.  Nevyběhne schody.  Nedobíhá autobus. Plavky? Ani omylem. Kuchyňskou linku umývá nadvakrát. I tak z ní pokaždé valí proudy potu, který nestačí utírat. Místo nákupní tašky si pořídila pojízdnou kabelu.  Ach ta záda a kolena!

  Občas potkává spolužačky. Vyprávějí  o tom, jak jezdí na výlety, cvičí, ničí slimáky na zahrádce, některé z jejích vrstevnic ještě pracují. Radují se z vnoučat, některé i z pravnoučat. Na nic si nestěžují, v očích mají jiskru. Na zádech nosí batoh, na nohou běžky. Vanessa se plouží do svého křesílka.

   Obezita, hrozné slovo. Je to celoživotní prokletí a jak víme, smrtelné.  Lidé s nadváhou všech věkových kategorií musí vyvinout několikanásobně větší úsilí, aby si prosadili své místečko na slunci. Vyčítají si každý rohlík, každé sousto, které sní.  Jejich boj je většinou předem prohraný. Dokonalý metabolismus, zřídkakdy obžerství. Posmívají se jim štíhlouni, kteří nikdy nemuseli držet žádnou dietu. Mohou sníst tři řízky s horou bramborového salátu a nepřiberou ani deko. Špeky těch obézních ale urážejí jejich estetické cítění.  Jenže pod tím obalem ze sádla je člověk jako každý jiný.  Jen citlivější, méně sebevědomý, možná zakomplexovaný, ale určitě vnímavější než ti druzí.

   „Babi, my už nemáme nutelu?“ , vytrhla babičku ze snění Vanesska a sjela opovržlivě pohledem ředkvičky.

   „To víš, že máme,“ zvedla se babička a vůbec jí nedošlo, jakou vpravdě medvědí službu vnučce prokazuje. 

  

Autor: Ivana Kochaníčková | středa 19.5.2010 8:01 | karma článku: 32,96 | přečteno: 2592x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy