Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Promluvil po roce, řekl: krávo!

    „Já bych ti ji, Vanessko koupila, ale to už by nás vaši nepustili domů,“ bránila se mladá elegantní babička u pultu s panenkami. „Vždyť jen Barbín máš asi jedenáct!“  Vanesska stála dál jako přikovaná. „Ale takovou ještě nemám, babi.“

   Vánoce. Pro někoho vůně jehličí, bramborový salát a kapr, pro jiného průvan v peněžence. Pyramidy zboží v košících supermarketů, krize, nekrize. Kam se poděla ta adventní atmosféra, zakončená procházkou na půlnoční? Léta socialistické výchovy z nás vymazala pravý smysl Vánoc.  Zázrak zrození, naděje, odpuštění. I v době válek se v tuto dobu vyhlašovalo příměří. Dnes jde o horu drahých dárků a plné talíře.

   Nechci vracet staré časy. Jen mi chybí ta atmosféra, plná vůně vanilky. Počítali jsme penízky, ušetřené ze stravenek, abychom mohli koupit mamince utěrku, nebo hrníček. Tajně jsme prohledávali skříně, jestli jsou tam schované dárečky. Psali jsme Ježíškovi svá přáníčka za okno a doufali, že aspoň jedno přání se nám pod stromečkem splní. Nikdy tam nechyběla knížka. Vždycky tam bylo něco užitečného, třeba pyžamo, svetr nebo čepice. Ale i autíčko, nebo panenka. Počítali jsme dny do Štědrého dne. Pomáhali jsme uklízet a o chlup víc jsme byli hodní.

   Potkala jsem minulý týden starého pana Dvořáka. „Jak se těšíte na Vánoce?“ hlaholila jsem sousedsky. Podíval se na mne překvapeně. „Čím potěšíte paní?“  Ani se neusmál. „My už si léta nedáváme nic pod stromeček. Všechno máme, všechno už jsme si dali.“ Dost mne to vzalo. Copak neexistuje nic, jen tak pro radost? Vzpomněla jsem si, jak jsem si vždycky schovávala dárky od dětí, třeba obrázky, namalované ve škole, nebo korálky, navlečené z těstovinových hvězdiček do polévky. Taky jsem od nich dostávala drobnosti do kuchyně. Byly to dárky z lásky.

   Na Vánoce mají být rodiny spolu u štědrovečerního stolu. Vždycky jsme jezdili pro malenovickou stařenku, aby jí samé nebylo smutno. A taky aby nás nebyl u stolu lichý počet. Vždycky u nás měla i dárečky. Bránila se, že si klidně posedí sama doma, ale my jsme si Vánoce bez ní nedovedli představit. A přemlouvali jsme ji, aby vzpomínala. Nebo jsme pustili koledy. A pohádku v televizi.  Na stole vonělo cukroví ,  čaj se skořicí jsme osladili medem a usínali únavou pod rozsvíceným stromečkem.

    „Letos k děckám na Vánoce nepojedu,“ prohlásila Mirka. „Míšova Danuška vždycky vaří fazolovou polévku naprosto bez chuti, bramborový salát je samý ocet a majonéza, na kosti nevidím. A pak celý večer rozbalují dárky. Obrovský stromeček mají v rohu pokoje a balíčky přes půl obýváku. Do toho pustí nějakou diskotékovou muziku a pak jen sedí a popíjejí . A já si tam připadám navíc. To si raději udělám pohodlí doma. Vzpomínáš si, jak vždycky večer chodili po sídlišti muzikanti? Ještě teď mi vhrknou slzy do očí, když uslyším Tichou noc. Třeba letos zase přijdou. Okamžitě jsou lidé v oknech, poslouchají a zatleskají.“

   Z nějakého nevysvětlitelného popudu mne napadlo uháčkovat maňásky.  Do hlavičky jsem nacpala bílou polštářovou drť, do krku přišila hrdlo z petláhve, dokončila tělíčko a dvě packy.  Samá lesní zvířátka, s čumáčky, ušima a ocáskem.  Přijela si pro ně paní z dětského domova pro postižené děti. Některé tam zůstanou i přes Vánoce.  Taky se tam strojí  stromeček.  A rozdávají dárky.  Žasla jsem, s jakým nadšením mluvila paní Drahuška o svých svěřencích. Jakou radost má z každého pokroku, který se jim podaří. „Rok pro nás není nic. Nezaznamenáme u některých dětí žádné zlepšení. A pak najednou kluk, který rok nepromluvil, řekne: krávo! A věřte, nebo ne, byl to pro mne ten nejkrásnější dárek.“

      Pýchou každé vesnice bývalo náměstíčko s kostelem, pýchou velkého města několik velkých náměstí s několika kostely. Jenom na panelová sídliště se jaksi nedostalo. Vidím z okna na ten vydlážděný plácek mezi restaurací a samoobsluhou, kde není ani malý záhonek s květinami, ani lavička. Přežívá tam jen pár listnatých stromků. Jak závidím všem, kdo mohou obdivovat na svých náměstích ty osvětlené vánoční stromy, přivezené ze vzdálených lesů.  Strom je symbol, vznešenost, energie, prostě krása.

   Večer jsem se dívala z okna. Všude se ještě svítilo, vrcholily přípravy na vánoční orgie. Na stromcích na plácku mezi panely se objevily tisíce žároviček. Krásných, sytě modrých a z té dálky připomínaly napnuté plachty škuneru. Pravda, vánoční strom to nebyl ani omylem, z košaté koruny jehlan neuděláš. Ale kolem se proháněly děti, zastavovali se lidé s opožděnými nákupy, stačilo trošku a hned ten plácek vypadal veseleji. A ty plachty jsou možná příslibem. Čeho? To si doplňte sami.

  

  

  

 

Autor: Ivana Kochaníčková | pondělí 21.12.2009 9:30 | karma článku: 25,88 | přečteno: 2583x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy